Theo Stuut is een van de 25 bewoners van de nieuwe daklozenopvang aan de Fuutlaan in Eindhoven. Hij probeert zijn leven weer op de rit te krijgen na jaren in de gevangenis te hebben gezeten. Makkelijk is dat echter niet. “Als je zegt dat je vier jaar hebt gezeten, zijn veel mensen daar huiverig voor.”
Raymond Bruijns 10-06-2024, Studio 040
Aan de rand van de villabuurt staat het imposante gebouw dat Theo voorlopig thuis mag noemen. Alhoewel dat in zijn ogen niet de juiste benaming is, want thuis is volgens hem de plek waar je met je geliefden bent. Toch kan hij een lach niet onderdrukken als hij de slaapkamers laat zien. Na omzwervingen in verschillende opvangen heeft hij voor het eerst een eigen plek.
Een hele opluchting voor Theo, want voorheen sliep hij met wildvreemden op de kamer. “Op een gegeven moment lag ik met een jongen die heel erg gebruikte en die was ’s nachts altijd aan het spoken. Daar had ik heel veel moeite mee, want ik ben een moeilijke slaper.”
Nu kan de 58-jarige dakloze zich in alle rust richten op zijn terugkeer in de maatschappij. Daar komen Springplank040, de Straatdokter en de gemeente om de hoek kijken. Ze zitten samen in het pand en begeleiden de bewoners onder meer naar werk, een andere woonplek en zorg. “Dat is heel prettig, want als je op straat komt heb je geen inkomen en geen verzekering. Dan word je hier toch geholpen en niet aan je lot overgelaten”, legt Theo uit.
Overdag kunnen zestig daklozen binnenlopen voor hulp, terwijl er daarnaast plek is voor 25 mensen die daar tijdelijk kunnen verblijven. Het is de bedoeling dat mensen binnen een aantal weken weer doorstromen naar een van de woonplekken van de maatschappelijke opvang, legt Thijs Eradus van Springplank040 uit. Theo durft daardoor weer te dromen van een mooiere toekomst. “Dan zit ik hopelijk in Rusland met mijn vriendin”, zegt hij met een lach.
Het is nog maar de vraag hoeveel daklozen er gebruik kunnen maken van de opvang, want buurtbewoners zijn na een jarenlange strijd niet blij met de komst van de daklozenopvang. Er zijn vooral zorgen over zwaar verslaafden in de wijk. “Die blijven liever op straat en dat zijn veelal de mensen die voor problemen zorgen. En die problemen haal je dus ook naar deze locatie”, vertelde een verontruste bewoner eerder tegen Studio040.
Volgens Thijs Eradus van Springplank040 worden de zwaardere gevallen niet opgevangen in de villabuurt. Toch is daarmee de lucht niet geklaard. Een aantal bewoners heeft een rechtszaak aangespannen. De uitspraak is in september.
Om de beste ervaring te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om informatie op te slaan of te raadplegen. Door in te stemmen, kunnen we gegevens zoals surfgedrag of unieke ID’s verwerken. Zonder toestemming kan dit bepaalde functies en mogelijkheden beïnvloeden.