‘Sta even stil’ en ‘We lijken meer op elkaar dan niet’. Misschien heb je de verschillende posters met deze uitspraken gespot in Eindhoven. Maar waarom hangen ze daar en waar staan ze voor?
Op Strijp-S en in het centrum doken een paar weken geleden witte posters met zwarte letters op. ‘De stilte is hoorbaar’, lees je bijvoorbeeld op een muur aan de Wal. Onder de dikgedrukte teksten staat de hashtag #stopdestilte. De quotes lijken je te willen aanzetten tot actie.
Wat blijkt? Stop de Stilte is een campagne die aandacht vraagt voor dak- en thuislozen in Eindhoven. Stichting Springplank wil hiermee vooroordelen aanpakken. Deze maatschappelijke organisatie begeleidt daklozen naar werk en onderdak. “Het stigma ‘mensen met een spuit in de arm en een blik bier’ geldt al lang niet meer voor alle daklozen”, staat op de Instagrampagina van Stop de Stilte. “Deze groep daklozen is er nog wel, maar de onzichtbare doelgroep is veel groter.” Zo zijn er ook mensen die geen eigen (t)huis hebben door bijvoorbeeld een scheiding of faillissement.
Het idee is dat Eindhovenaren meer gaan praten over dak- en thuisloosheid. “Als we niet naar elkaar kijken of luisteren, gaat het mis. Dan komen er alleen maar meer mensen bij die in stilte lijden”, staat er op de website stopdestilte.nl.
Wil jij iets doen tegen de vooroordelen? Doe dan mee en plaats een video op social media. Het werkt zo: plak vooraf een stuk tape op je mond, haal het eraf en zeg dat jij de stilte stopt. Daarna nomineer je drie mensen om hetzelfde te doen.
Bekende Eindhovenaren, zoals chef-kok Mounir Toub, zijn het gezicht van de actie. Ook doet Thijs Eradus, directeur van Stichting Springplank, zelf mee. “Ik was 34, moest tanken en eten kopen, maar had geen saldo op mijn rekening”, deelt hij bij de foto op het Instagramaccount @stopdestilte.