Dat betekent dat niet in één keer alle 200 verwachte asielzoekers instromen op de noodlocatie aan de Noord-Brabantlaan. Dat gebeurt in groepen, zo meldde directeur Thijs Eradus van Springplank040 tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst gisteravond voor omwonenden.
‘Niet tijdig geïnfomeerd’
Daarnaast krijgen de bewoners van de noodopvang straks ook dagbesteding, georganiseerd door Wasbeer en Pauw. Op de beoogde noodlocatie tussen Meerhoven en Zeelst wordt al druk gebouwd aan de chalets en de tent waar straks gezinnen en alleenstaande mannen verblijven.
Noodmaatregel
Maar vaste locaties vinden voor de 900 vluchtelingen die Eindhoven in totaal wil opvangen bleek tot nog toe een lastige opgave, daar is volgens de gemeente meer tijd voor nodig. Het was voor Dijsselbloem reden om een noodmaatregel te nemen. Hierdoor kon hij alvast een tijdelijke opvangplek realiseren, zonder dat daar inspraak van inwoners of de gemeenteraad aan vooraf hoefde te gaan. ,,Dit was een locatie die op korte termijn beschikbaar was.”
Dat kan iedereen zijn die zich bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel meldt
De Eindhovense burgemeester benadrukte nog maar eens dat er maximaal 200 asielzoekers aan de Noord-Brabantlaan zullen verblijven. Zodra er vaste locaties zijn gevonden, dan zal de noodopvang in Meerhoven worden gesloten. Dijsselbloem ging ook in op de samenstelling van de groep vluchtelingen. ,,Dat kan iedereen zijn die zich bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel meldt.” Dus ook veiligelanders, reageerde hij op een vraag uit het publiek. ,,Niet allemaal zullen dat ook overlastgevers zijn.”
Bang voor overlast
Die vrees voor overlast kwam vaker ter sprake. Een bewonersoverleg wordt opgezet, waarin omwonenden zaken kunnen melden. Daar kunnen wijkbewoners zich al voor opgeven. Dijsselbloem probeerde aan het einde van de avond bewoners gerust te stellen: ,,Ik houd een vinger aan de pols, ik ben verantwoordelijk. U kunt mij (ook, red) mailen als het niet goed gaat.”