In de crisisnoodopvang voor asielzoekers in Meerhoven is het een drukte van belang. Nog niet met bewoners, maar met tientallen vrijwilligers, die alles in gereedheid brengen voor de komst van zo’n tweehonderd vluchtelingen. Maandag 19 februari worden de eerste mensen ontvangen, maar nu wordt er nog volop geklust.
Cor, normaal gesproken werkzaam bij ASML, ziet er de humor wel van in: “Spulletjes van onder meer IKEA in elkaar zetten. Verschrikkelijk, hier had ik vroeger al een hekel aan! Je houdt altijd schroefjes over. Vandaag gaat het echter prima én het is ook nog eens voor een goed doel. We hebben al aardig wat bankjes in elkaar gezet. Mooi dat we dit met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen.”
Samen met zijn collega Corné is hij door zijn werkgever gevraagd of ze een bijdrage wilden leveren aan dit project van ‘Brainport voor Elkaar’. “We mogen per jaar een bepaald aantal uren besteden aan vrijwilligerswerk en dan worden we zo links en rechts benaderd om een handje te helpen. En de baas betaalt! Haha!”
Corné kan een en ander bevestigen. “Cor zei: ‘Ga je mee wat bankjes in elkaar schroeven?’ Nou ben ik niet bang om de handen uit de mouwen te steken, dus ik heb gezegd dat hij ons maar moest aanmelden. Weet je, we hebben het hier hartstikke goed in Nederland en je kunt je dan nauwelijks voorstellen hoe het is om als vluchteling te moeten leven.”
De pakweg tweehonderd mensen – uit onder meer Ter Apel – die vanaf 19 februari naar Eindhoven komen, zijn al blij met een dak boven hun hoofd en een warme slaapplek. Corné en Cor zijn zich hiervan terdege bewust: “Het is schrijnend om te zien hoe deze mensen er aan toe zijn. Verdreven van huis en haard. Het is natuurlijk heel mooi dat Eindhoven dit doet, maar ook de omstandigheden hier zijn minimaal.”
Uiteraard is alles beter dan in een tentje in de buitenlucht te moeten liggen, realiseert ook Charlotte Raap zich. Zij coördineert namens ‘Samen voor Eindhoven’ alle zaken in de crisisnoodopvang. “We zijn de sociale tak binnen ‘Brainport voor Elkaar’, een initatief van burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven, dat bedrijven uit de regio samen brengt.
Het is de taak van Charlotte om verbinding te maken met allerlei maatschappelijke organisaties, die een hulpvraag hebben, en de bedrijfsvrijwilligers. We hebben hier dus mensen rondlopen die werken bij ASML, CSU, NXP, Philips, DELA, Markteffect. Daarnaast hebben we een hele mooie verbinding gemaakt, want ook een aantal bewoners van het COA in de stad is komen helpen.”
Charlotte benadrukt dat Eindhoven al zo’n twee maanden in de weer was met de voorbereidingen voor het plaatsen van extra vluchtelingen. Ruim dus voordat het via de Spreidingswet voor gemeenten wettelijk verplicht is geworden om een x-aantal mensen onder te brengen. “Nu kunnen we écht wat terug doen en staan we – iets minder – machteloos aan de zijlijn.”
Vluchtelingen onder brengen is één, maar ze ook een zinvolle invulling van de dag geven is twee. Dit is de taak van Wasbeer & Pauw, een organisatie de werkt met groepen mensen, in de breedste zin van het woord. Projectleider Noémie Raaijmakers: “We zijn verantwoordelijk voor de programmering van de daginvulling voor asielzoekers.”
Wie bij ‘activiviteiten’ alleen maar denkt aan knutselen en sporten, heeft het mis. “Het heeft altijd een link met deelnemen aan de maatschappij”, zegt Noémie. “We kijken – in samenwerking met Springplank en in opdracht van de gemeente Eindhoven – naar ieders talenten en wat zij binnen deze locatie, maar ook daarbuiten, kunnen betekenen voor de stad.”
Om de beste ervaring te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om informatie op te slaan of te raadplegen. Door in te stemmen, kunnen we gegevens zoals surfgedrag of unieke ID’s verwerken. Zonder toestemming kan dit bepaalde functies en mogelijkheden beïnvloeden.