CKE bestaat al sinds de vorming van Groot Eindhoven toen Woensel, Stratum, Tongelre, Gestel en Strijp werden samengevoegd met Eindhoven tot een stad. In 1919 werd al de basis gelegd voor de eerste Eindhovense Muziekschool, een initiatief van bladmuziekdrukker Louis Vrijdag en de eerste directeur Karl Hamm. Wat begon met muziek, groeide uit tot een veelzijdig cultureel centrum waarin alle kunstzinnige disciplines onderdak hebben gevonden.
Nu, een eeuw later, staat CKE voor een nieuwe fase en richt zich op wat belangrijk is voor een bruisende samenleving die volop in beweging is. Cultuuraanjager Wikke Peeters van CKE zegt daarover: ,,Belangrijk omdat Eindhoven zich heeft ontwikkeld tot een internationale samenleving met een sterk technologie-profiel. Daar zijn cultuur en creativiteit belangrijke aanvullingen op en tegelijkertijd een krachtige motor om die diversiteit tot uiting te brengen.”
Blinde muren opengebroken
Ze was in 2012 de eerste bij CKE die het wijkgericht werken op de kaart heeft gezet. Dat was pionieren en riep vragen op als : Hoe werkt dat, welke sociale partners heb je nodig en hoe kunnen kunst en cultuur iets toevoegen en bijdragen aan vragen uit de stad. ,,Niet alleen wat leuke activiteiten organiseren, maar bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, mensen horen, zien en ze actief betrekken bij initiatieven. Daar zijn kunst en creativiteit goede middelen voor. We hebben er blinde muren mee kunnen openbreken en een visie ontwikkeld, samen met buurtbewoners en -organisaties. We zijn inmiddels actief in de hele stad, maar werken ook samen met organisaties als Vitalis, Neos, Springplank 040 en Oekraïense vluchtelingen.”
Praktische hulp
Arno ten Burg is sinds anderhalf jaar coördinator amateurkunst bij CKE, maar kwam er als zesjarige al binnen voor eerst orgel- en later pianolessen en werkte er jaren ook als pianodocent. Dat doet hij overigens nog steeds maar was blij met de nieuwe uitdaging om amateurkunstverenigingen te helpen met hun projecten. ,,Soms is het een kwestie van ze de weg wijzen naar een subsidiepotje, maar we bieden ook praktische hulp bij bijvoorbeeld een zoektocht naar een repetitieruimte of de organisatie van een voorstelling of concert. CKE is daar nu vijftien jaar mee bezig en is sindsdien alleen maar groter geworden. We ondersteunen inmiddels meer dan honderd Eindhovense amateurkunstverenigingen in alle disciplines.”
We bereiken elk jaar zo’n 20.000 scholieren
,,Een fijne werkplek en een warme sfeer”, zo omschrijft de huidige cultuuronderwijscoördinator Xavier Scheepers CKE. Hij gaf er ook jarenlang saxofoonlessen en zegt: ,,De mensen komen hier altijd puur voor hun plezier, kunnen hier ook altijd doorgroeien. CKE biedt daarvoor veel mogelijkheden en dat hoor ik ook vaak terug. Docenten van andere conservatoria die hier in het verleden kwamen voor de jaarlijkse saxofoondagen, hebben het hoge niveau vaak geroemd.
Kunsteducatie voor jonge mensen noemt hij belangrijk. ,,Er is meer dan voetbal, rekenen of taal. CKE is daarin belangrijk voor de stad. Van de zestig scholen in Eindhoven bereiken wij er veertig. En zo’n 20.000 leerlingen per jaar, van basisonderwijs tot tot voortgezet onderwijs en van mbo tot hbo. Waarbij onze vakdocenten voor het basisonderwijs meestal zelf naar de scholen gaan, scholen voor voortgezet onderwijs komen vaak graag hiernaartoe. En dat werkt ook fantastisch in dit prachtige gebouw. We hebben hier immers zo veel studio’s en repetitieruimtes. Daar kunnen we gemakkelijk veertien tot vijftien groepen tegelijk in kwijt.”