“Ik zou zo graag een écht reëel beeld van de dakloosheid in Eindhoven willen laten zien.” 

Wat is team outreachend nou eigenlijk en waar houden zij zich mee bezig? Die vraag hebben we aan Edwin, medewerker in het outreachend team van Springplank, gesteld: 

“Als outreachend team gaan wij erop uit en proberen we in contact te raken met de dak- en thuisloze mensen, zowel in de basisvoorzieningen waar ze verblijven als op straat. Wij gaan de connectie aan en proberen het vertrouwen te winnen om vervolgens achter hun hulpvraag te komen, zodat we ze naar de juiste hulp kunnen begeleiden. We merken dat niet iedereen de zorgvraag durft te stellen, maar door contact te houden en vragen te stellen durven ze vaak toch aan zichzelf toe te geven dat ze hulp nodig hebben. Wij van Springplank lopen vooral rond in Eindhoven centrum en bij de basisvoorzieningen, maar we werken samen met andere outreachende teams in Eindhoven, waardoor we een goed beeld hebben van de dakloosheid in Eindhoven.”  

Vorige slide
Volgende slide
Vorige slide
Volgende slide

Maar wat wordt er nou eigenlijk gedaan met de meldingen die binnenkomen?  

“Erop uitgaan betekent ook dat wij op overlast-meldingen afgaan die door de buurtbewoners bij ons gemeld worden. Wanneer een melding bij ons binnenkomt gaan wij hier meteen op af om te kijken wat er aan de hand is en gaan wij het gesprek aan met de mensen. Wij gaan hier heel serieus mee om en nemen de plekken waar deze meldingen vandaan komen mee in onze dagelijkse routes. We proberen dan in kaart te brengen wie het zijn en proberen een band met ze op te bouwen.” 

Nu vragen we ons af, wat voor meldingen komen er binnen?  

“Rondom opvang locaties krijgen we wel eens meldingen binnen, waar we niet altijd even veel mee kunnen. Een melding over een opvangbewoner die rondloopt is namelijk geen overlast, want zij zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. Toch gaan we hier altijd op af en gaan we in gesprek met de mensen.  

Wanneer er sprake is van samenscholing en de boel bevuild wordt, dan is er sprake van overlast. Ik moet eerlijk toegeven dat er hier ook wel eens mensen van ons tussen zitten, maar hier zijn wij actief mee bezig. Door meerdere keren per dag langs te lopen en met ze in gesprek te gaan merken wij dat het een stuk rustiger wordt en de overlast verminderd.” 

  

“Eerlijk is eerlijk, er zijn een aantal daklozen die zich asociaal gedragen richting de buurt en hiermee wordt een bepaald beeld gevormd over dakloosheid, een bepaald stigma. Maar dit is eigenlijk helemaal niet eerlijk tegenover de bewoners in de opvanglocaties die gewoon net iets te veel pech hebben gehad, daardoor op straat terecht zijn gekomen en er nu bezig zijn om hun leven weer op de rit te krijgen. Ik zou zo graag een écht reëel beeld van de dakloosheid in Eindhoven willen laten zien, want de mensen zouden eens moeten weten. Dan gaat dat vooroordeel eraf.”