Eindhoven ziet het aantal daklozen de afgelopen jaren toenemen. Dat er steeds meer mensen op straat slapen is zichtbaar in de stad. Journalisten Lennard Vader en Jasper Piron gingen daarom op onderzoek uit. Voor de podcastserie ‘Thuisloos in de Lichtstad’ gingen ze in gesprek met ex-daklozen, begeleiders en beleidsmakers. ”Jongeren schieten in de overlevingsstand, ook omdat ze niet beter weten.”

Studio040 Lennard Vader 17-10-2024

De derde aflevering van de zesdelige podcast is hieronder te beluisteren. In deze aflevering worden dak- en thuislozen tussen de 18 en 27 jaar onder de loep genomen en onderzoeken de makers hoe de (ex-)doelgroep de periode van dakloosheid, schaamte en angst hebben ervaren.

Geldverslaving

Rodin (19 jaar toen hij dakloos raakte) en Naomi (26 jaar toen ze dakloos raakte) kwamen ooit ook op straat te staan. Ze zijn openhartig over de moeilijke periodes in hun leven. Zo blikt Naomi terug op haar zogenoemde ‘geldverslaving’, waarmee ze doelt op de neiging geld te spenderen wanneer je het in bezit hebt. “Op een gegeven moment denk je ‘lang leven de lol’, en ben je niet bezig met de problemen op langere termijn, totdat er geen weg meer terug is.”

Rodin verloor op zijn negentiende het dak boven zijn hoofd. Het ging snel, weet hij nog. “Er hoeft maar iets kleins te gebeuren en je leven kan als een kaartenhuis instorten. Je denkt niet op langer termijn op jonge leeftijd”, besluit hij. “Alles komt daardoor extra snel op je af en je ziet door de bomen het bos niet meer.”

Oorzaken

Sophie Floor, begeleider bij Springplank, werkt geregeld met jongvolwassenen. Zij brengt twee mogelijke oorzaken aan het licht. “Het planvermogen is bij jonge mensen nog niet goed ontwikkeld, evenals het oorzaak-gevolg plaatje zien bij bepaalde keuzes.” Als problemen zich opstapelen, raakt de jonge doelgroep snel het overzicht kwijt. “Jongeren schieten sneller in overlevingsstand. Dan denk je niet meteen aan hulpinstanties of vervolgstappen. Ze weten ook niet beter.”

Bewustzijn

“Ik was me helemaal niet bewust van de ernst van mijn problemen. Enerzijds omdat ik het wegstopte, anderzijds omdat dat kwartje simpelweg nog niet gevallen was”, vertelt Naomi. “Pas toen ik mensen om me heen mijn situatie uitlegde en er met ze over in gesprek ging, werd het pas duidelijk. Er moest iets veranderen.”

Luister hier de derde aflevering van ‘Thuisloos in de Lichtstad’:

https://studio040.nl/nieuws/artikel/dakloos-in-eindhoven-je-leven-kan-zomaar-als-een-kaartenhuis-instorten