Campagnes en evenementen
| Dutch Design Week

We nodigden iedereen uit om stil te staan bij de realiteit en samen met ons de stilte rond dakloosheid te doorbreken.

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) was Stichting Springplank volop aanwezig met inspirerende activiteiten om bewustwording te creëren rond dak- en thuisloosheid. Dit jaar lag de focus op het doorbreken van stigma’s en het versterken van de dialoog over dit maatschappelijke probleem.

Het ‘Anti Tekst Café’ bij BAKKIE040.

Hier stapte je in een wereld zonder woorden – geen menukaarten, bordjes of uitleg in tekst. Het was een unieke manier om te ervaren hoe het is om te navigeren zonder geschreven taal.

Voor 1 op de 6 mensen in Nederland is dit namelijk dagelijkse realiteit; zij hebben moeite met lezen en schrijven, wat zelfs iets simpels als een kop koffie bestellen uitdagend maakt.
Het ‘Anti Tekst Café’ bood de kans om stil te staan bij het belang van taal en hoe essentieel het is dat iedereen toegang heeft tot deze vaardigheid. Bezoekers ontdekten zelf hoe ze hun weg konden vinden, zonder woorden!

Stop de Stilte X ONE AND ONE MAKES TWO

Tijdens de Dutch Design Week kon je bij de Kiosk aan de buszijde van station Eindhoven het bijzondere project ONE AND ONE MAKES TWO ontdekken. Dit initiatief, gestart door kunstenaar Frank Willems, verbond mensen door middel van kleding. Voor elke trui of elk T-shirt dat je kocht, doneerde je een hoodie aan iemand die het hard nodig had.

Speciaal voor de Stop de Stilte-campagne werden truien en T-shirts gepresenteerd die aandacht vroegen voor dak- en thuisloosheid. Door stil te blijven, versterkten we vooroordelen. Deze campagne riep op om te praten, te luisteren en zo het stigma te doorbreken.

Bezoekers konden langskomen tijdens de Dutch Design Week, een trui of T-shirt pre-orderen, en helpen de stilte te stoppen.

Expositie Stop de Stilte

Dak- en thuisloosheid is geen verre realiteit, maar iets dat ons allemaal kan raken – een paar tegenslagen, een verkeerde keuze of een ingrijpende gebeurtenis, en je leven kan er compleet anders uitzien. Maar daar praten we niet over, toch? We zijn stil. En in die stilte groeit het stigma.

Tijdens de expositie #stopdestilte wilden we laten zien hoe dicht we eigenlijk bij elkaar staan. Hoe gemakkelijk iemand in deze situatie kan belanden. Hoe makkelijk iemand in deze situatie kan belanden. Hoe jij, ik, of iemand die je kent zomaar deze weg kan inslaan. En hoe die stilte – waarin niet gepraat of gekeken wordt – juist méér mensen in de schaduw laat staan.
Doorbreek de stilte. Stop de vooroordelen. Maak ruimte voor verbinding en begrip. Samen kunnen we ervoor zorgen dat minder mensen in stilte lijden of zich schamen.

Welcome in My Backyard

In een inclusieve samenleving verdient iedereen een plek, ongeacht hun achtergrond, kansen of kwetsbaarheden. Maar hoe open staan we écht voor mensen die net dat beetje extra steun nodig hebben? Denk aan (voormalig) dak- en thuislozen, mensen met een verslavingsverleden of nieuwkomers. Hebben zij ook een thuis in onze buurt?

Woningcorporatie Trudo en ontwerpbureau Cocosmos presenteerden tijdens de Dutch Design Week 2024 een indringend project: Welcome In My Backyard. Deze expositie ging de confrontatie aan met de weerstand die vaak ontstaat wanneer kwetsbare groepen hun weg vinden naar onze leefomgeving.

Tijdens de expositie kwam het bekende sentiment ‘Not In My Backyard’ tot leven. Bezoekers liepen door een tunnel van weerstand en ervoeren een doekenlabyrint dat de emoties van afwijzing en uitsluiting voelbaar maakte. Maar daar stopte het niet: via #stopdestilte bracht Springplank de persoonlijke verhalen van mensen die ooit zelf op straat hebben geleefd of aan de rand van de samenleving hebben gestaan. Hun ervaringen maakten duidelijk dat tegenslagen iedereen kunnen treffen en dat deze mensen meer op ons lijken dan we misschien denken.

Springplank leverde een bijdrage aan dit project door de verhalen van #stopdestilte centraal te stellen. Deze verhalen lieten zien dat kwetsbaarheid geen ver-van-je-bed-show is, maar iets dat iedereen kan overkomen. Samen konden we de stilte rondom dit onderwerp doorbreken, meer begrip creëren en bijdragen aan een leefomgeving waarin iedereen een kans kreeg.